Kranjska dolga miza tudi letos v začetku septembra

Kranjska dolga miza, za katero bo prostora za več kot sto gostov, bo v četrtek, 5. septembra 2024, na grajskem dvorišču Khiselstein. Kranjskim chefom se bo tokrat pridružil gostujoči chef David Skoko. Zakaj ravno on?

»Ko smo s kranjskimi kuharji razmišljali o tem, koga od chefov iz tujine bi povabili k sodelovanju na zelenem kulinaričnem dogodku, ki bo tokrat že četrti po vrsti, je bila odločitev jasna. Kranj je vse od leta 1960 prijateljsko povezan s hrvaškim Puljem, v Banjolah pri tem mestu pa družina Skoko že več kot dvajset let vodi restavracijo Batelina, ki je v kulinaričnem vodniku Michelin označena kot Bib Gourmand. Chef David Skoko je tudi prvi hrvaški kuhar s svojo oddajo na programu 24Kitchen, poleg tega pa v domovini pripravlja predavanja in delavnice, na katerih širi ljubezen do lokalne in sezonske hrane,« je povzel Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

Vstopnice so na voljo v Kranjski hiši (Glavni trg 2) in na prodajnih mestih Eventima. Zagotovite si jih lahko TUKAJ.

Chef David Skoko (Batelina, Banjole) bo septembra prvič kuhal v Kranju. Foto: osebni arhiv
Chef David Skoko (Batelina, Banjole) bo septembra prvič kuhal v Kranju. Foto: osebni arhiv

Kot je dodal Malovrh, se bo s Kranjsko dolgo mizo 2024 nadaljevalo kulinarično raziskovanje, ki se je letos začelo z Dnevom mednarodnega povezovanja.

Na njem so kranjski osnovnošolci v sodelovanju s tukajšnjimi chefi pripravili jedi, značilne za mesta, ki so s Kranjem pobratena oziroma prijateljsko povezana. Več o dogodku, ki je v Kovačnico za en dan prinesel okuse iz tujine, si lahko preberete TUKAJ.

Kranjska dolga miza bo letos 5. septembra na grajskem dvorišču Khiselstein. Foto: Dean Dubokovič / arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj
Kranjska dolga miza bo letos 5. septembra na grajskem dvorišču Khiselstein. Foto: Dean Dubokovič / arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj

Poleg gosta iz Istre, ki bo na Gorenjsko prinesel morske okuse, bodo v ospredju zelenega kulinaričnega dogodka tudi sestavine, pridelane v Kranju in okolici. Te bodo predstavili kranjski chefi: Uroš Gorjanc (Gostilna Krištof), Aleš Kristan (Pr’ Končovc), Tomaž Polenec (Restavracija in kavarna Brioni) ter Janez Šetina (Restavracija Elegans hotela Brdo). Pri pripravi četrte Kranjske dolge mize bodo sodelovale še ekipe Gostilne Rekar, Gostilne Lakner in Bistroja Sonet.

Več o Kranjski dolgi mizi 2024, ki bo v četrtek, 5. septembra, med 17. in 21. uro pogrnjena na grajskem dvorišču Khiselstein, si lahko preberete TU.

Fotografije preteklih zelenih kulinaričnih dogodkov, ki od leta 2021 gostujejo na vrtu gradu Khiselstein, najdete TUKAJ.

Sorodne vsebine

Tri buticne zgodbe kranjske gastronomije_Visit Kranj_NASLOVNA FOTKA pr koncovc foto Vida Dimovska

Tri butične zgodbe kranjske gastronomije

Če se vam to poletje obetajo obiski, ki jih zanima gastronomija, boste v Kranju ...

Naslovna fotografija: pogrnjena miza v kranjski Restavraciji in kavarni Brioni, ki ji je kulinarični vodnik Gault & Millau Slovenija letos podelil dve kuharski kapi. Foto: Črt Piksi / arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj

Te gostilne so po mnenju tujine najboljše v Kranju

Kranjske gostilne, ki so omenjene v Michelinovem vodniku, vodniku Gault & Millau Slovenija in ...

Lorem ipsum dolor sit amet

Consectetur adipiscing elit. Sed iaculis ac lorem quis sodales. Proin sed blandit lectus. Ut ac consequat leo, sed varius neque. Morbi molestie risus arcu, et placerat odio rhoncus ornare. In mollis feugiat dui a aliquam. Nullam eget egestas ante. Aenean accumsan euismod felis nec bibendum. Praesent quis orci vel ligula maximus pulvinar ac eu erat. Cras dapibus id dolor eu pellentesque. Fusce ultrices hendrerit lacinia.

Fusce volutpat sodales pretium. Aenean lacinia erat dictum, auctor enim quis, finibus mauris. In rhoncus enim tincidunt dui iaculis, quis iaculis tortor mattis. Donec tincidunt dui ut ante pretium tempor. Vestibulum rutrum blandit lacus, a ultricies enim vulputate a. Ut feugiat bibendum egestas. Integer vel accumsan nisl, at tristique diam.

Nunc congue sapien rutrum, dictum ante id, lacinia dolor. Maecenas pretium ullamcorper dictum. Duis posuere justo dui, sagittis fringilla orci faucibus in. Aliquam porta libero massa, in pellentesque tellus aliquet nec. Cras imperdiet vitae dui nec vestibulum. Sed suscipit sed lacus non porttitor. Suspendisse mollis ultrices placerat.

Vestibulum sit amet dolor ut diam hendrerit fermentum ac dignissim sem. Vivamus at sollicitudin urna. Curabitur a enim finibus felis placerat tincidunt vitae sed turpis. Duis ullamcorper sem ut viverra convallis. Duis efficitur non ex et ullamcorper. Suspendisse euismod posuere dolor eu blandit. Nulla placerat metus sed tortor porta vehicula. Curabitur vitae risus et odio faucibus bibendum sit amet a diam. Donec non placerat felis. Morbi dignissim sem at blandit ultricies. Phasellus enim turpis, auctor scelerisque tellus sed, aliquam commodo dui. Phasellus sollicitudin dapibus orci eget iaculis. Ut eget eleifend odio.

Suspendisse fermentum eu ligula sed hendrerit. Quisque finibus est diam, vitae laoreet lacus blandit at. Nunc rhoncus a mi sed laoreet. Vivamus quis porta enim. Cras consequat auctor massa, vitae viverra tortor consequat vitae. Proin id ullamcorper neque. Nunc mattis, neque eu accumsan dictum, nunc eros luctus sapien, sed vulputate erat dolor non tellus. Aliquam finibus eros ut odio mattis elementum.