Zbiramo stare jedi: prežganka ali prežgana juha (Anka Mali)

Anka Mali se je na skrajni sever kranjske občine, na Golnik, priženila iz sosednje občine, torej iz Tržiča, kajti otroštvo je preživela na Podljubelju. Z veseljem nam je pripravila juho prežganko, ki se je skorajda vsi spomnimo iz otroštva, a jo danes le malokrat pripravimo. Anka Mali z družino živi na 400 let stari, a […]
Zbiramo stare jedi: orehova potica (Fani Kristan)

Boste za božič pekli potico, kraljico slovenskih praznikov.
Martinovo v Kranju: v rovih, restavracijah in še kje

V največjem gorenjskem mestu si bodo z martinovanjem povezani dogodki sledili nekako od sredine novembra do začetka decembra, zato vam predstavljamo: letošnjo vinsko pot v rovih pod starim Kranjem, tradicionalno jesensko dogajanje na Pungertu ter jedilnike, ki jih bodo ob martinovem pripravili v nekaterih kranjskih restavracijah.
Zbiramo stare jedi: burkaša (Jožica Debelak)

Burkaša je imenitna jesensko-zimska jed, na katero pomislimo takrat, ko nam v hladnem delu leta zadiši kislo zelje ali kislo repo.
Jesenski Teden restavracij pri štirih kranjskih chefih

V jesenski Teden restavracij 2024 so vključene tudi štiri kranjske restavracije.
Znak Gostilna Slovenija: med 41 gostilnami tudi dve iz Kranja

Znak Gostilna Slovenija že nekaj časa nosita tudi dve gostilni v Kranju: Gostilna Arvaj in Gostilna Krištof.
Zbiramo stare jedi: palačinke s skuto (Minka Kump)

Zbiramo stare jedi: palačinke s skuto (po receptu Minke Kump)
Chef Uroš Gorjanc o kranjski kulinariki in jedeh, ki ga spominjajo na preteklost

Gostilno Krištof (Predoslje 22, Kranj), ki jo vodi družina Bolka, različni kulinarični vodniki uvrščajo v sam vrh kranjskih, gorenjskih in hkrati tudi slovenskih kulinaričnih zgodb, zato smo nekaj vprašanj o značilnih okusih največjega gorenjskega mesta zastavili chefu Urošu Gorjancu. Preden se je leta 2017 pridružil uigrani ekipi Gostilne Krištof, je delal v večjih hotelih in […]
Kranjska dolga miza tudi letos v začetku septembra

Kranjska dolga miza, za katero bo prostora za več kot sto gostov, bo v četrtek, 5. septembra 2024, na grajskem dvorišču Khiselstein. Kranjskim chefom se bo tokrat pridružil gostujoči chef David Skoko. Zakaj ravno on? »Ko smo s kranjskimi kuharji razmišljali o tem, koga od chefov iz tujine bi povabili k sodelovanju na zelenem kulinaričnem […]
Te gostilne so po mnenju tujine najboljše v Kranju

Kranjske gostilne, ki so omenjene v Michelinovem vodniku, vodniku Gault & Millau Slovenija in v avstrijski gastronomski reviji Falstaff.