Okusi tega poletja v Kranju in okolici

V Kranju smo izbrali nekaj okusov, za katere se nam zdi, da bodo zaznamovali to poletje. Hkrati smo se ozrli malo naokoli in poiskali, kje vse se lahko osvežimo v neposredni bližini največjega gorenjskega mesta. Če govorimo o poletni osvežitvi, je prva stvar, na katero pomislimo, kozarec hladne pijače. V kombinaciji z odlično gorenjsko vodo […]
Kje v Kranju so prodajni avtomati z lokalnimi dobrotami?

V Kranju je kar nekaj prodajnih avtomatov, ki ponujajo jajca in mlečne izdelke, zelenjavo, meso, celo med in po novem tudi sladoled.
Zbiramo stare jedi: krhlovka (Pavla Draksler)

Krhlovka je nekakšen kompot, pripravljen iz suhega sadja. »To je bila pijača, ki smo jo v preteklosti pili predvsem poleti. Mama jo je pripravila zjutraj, nato pa smo krhlovko pili ves dan. Sadnih sokov in podobnega takrat ni bilo,« pravi Pavla Draksler. Pavla Draksler je doma v Mavčičah, na kmetiji pr’ Kopač. Zdaj je že […]
Šolarji so s kuhalnico v roki spoznavali pobratena mesta

Katere jedi so značilne za Avstrijo, katere so kultne madžarske sladice, kakšni sendviči so priljubljeni v Veliki Britaniji? Ta vprašanja so si zastavili osnovnošolci, ko so s pomočjo kranjskih kuharjev spoznavali kulinariko tistih mesta, ki so s Kranjem pobratena oziroma prijateljsko povezana. Raziskovanje okusov iz tujine, ki je potekalo pod okriljem Mestne občine Kranj, se […]
Zbiramo stare jedi: šmorn (Tončka in Ema Golob)

Zbiramo stare jedi: šmorn (po receptu Tončke in Eme Golob)
To poletje v Kranju: okusni prigrizki na prostem

V Kranju najdemo kar nekaj okusnih grižljajev na prostem – ujamemo jih lahko v jedru mesta, na Brdu in tudi na okoliških hribih.
Ob svetovnem dnevu čebel: medene kranjske zgodbe

Ob 20. maju, svetovnem dnevu čebel, smo se zazrli v medene kranjske zgodbe. Našli smo dva zanimiva čebelnjaka, v eni od kranjskih slaščičarn poskusili novo sladico, zasnovano z mislijo na kranjsko sivko, in si skuhali žgance iz tiste ajdove moke, ki je močno povezana z unikatno kranjsko čebelarsko zgodbo. A najprej nekaj zanimivost: ste vedeli, […]
Zelene restavracije v največjem gorenjskem mestu

Kranjske gostilne gledajo v zeleno in trajnostno smer. Dve imata certifikat Slovenia Green Cuisine, nad eno sveti zelena Michelinova zvezdica.
Okusi kranjskih miz: od 10. do 26. maja

V drugi polovici maja (10. – 26. 5.) bodo potekali 2. Okusi kranjskih miz.
Na festivalu divje hrane letos tudi chef iz Kranja

Na festivalu divje hrane Zeleni kras letos sodeluje tudi chef Matjaž Erzar, ki na Primskovem pri Kranju že skoraj četrt stoletja vodi Gostilno pr’ Matičku.